top of page

Kolme syytä osallistua lihattomaan lokakuuhun

Lihaton lokakuu on loistava tilaisuus tarkistaa omaa ruokavaliota ja lisätä siihen jotain uutta. Onneksi tänä päivänä ei ole vaikeata löytää vaihtoehtoja lihalle ja maitotuotteille.

Ecolink on toimittanut kasvisruokaa suomalaisiin myymälöihin vuodesta 2015 alkaen. Ajankohtaisesta valikoimastamme löydät kaiken tarvittavan: vegaanijuustoja, kasvismakkaroita, vegaanimakeisia, ja jopa kasviskalaa ja pekonia!


Monipuolinen valikoimamme teki kasviperäisten tuotteiden kokeilun, tai niihin siirtymisen, helpoksi, jopa niille ketkä eivät ole voineet kuvitella eläväsdä ilman lihaa. Eikä mausta tarvitse tinkiä!


Lihaton lokakuu on mainio mahdollisuus kokeilla, miltä lihan jättäminen pois lautaselta tuntuu. Lihan kulutuksen vähentämiseen on ympäristön kannalta monta hyvää syytä, tässä niistä kolme.

1. 30 prosenttia maailman viljelysmaasta käytetään eläinrehun tuotantoon. Suomessakin noin kaksi kolmasosaa viljasadosta käytetään rehuksi. Jos lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita syötäisiin vähemmän, säästyisi maata muuhun käyttöön.


2. Yli 90 prosenttia ruokavalintojemme haitallisista vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen tapahtuu ulkomailla. Se, mitä syömme, vaikuttaa eläimiin, vesistöihin, lintuihin, kaloihin, hyönteisiin ja maaperään kaukana katseemme ulottumattomissa.


3. Ruoka on arjen merkittävä ilmastovalinta. Ruuan osuus kulutuksemme ilmastovaikutuksesta on noin viidennes. Ilmastoa kuormittaa erityisesti naudanlihan tuotanto, sillä eläimen luontaisessa ruuansulatuksessa syntyy metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Lihansyönnin vähentäminen on oleellinen askel ilmastoystävällisempään syömiseen.


Kannattaa muistaa, että ihan millä tahansa lihaa ei ole syytä korvata. Kun itse aikoinaan päätin minimoida lihansyömisen, valikoitui lautaselleni usein esimerkiksi fetajuustoa tai halloumia. Juustot ovat kuitenkin melkoisia ilmastosyöppöjä, koska juuston valmistukseen tarvitaan runsaasti maitoa. Juustot kannattaa siis jättää vähemmälle.


Onneksi nykyisin lihan tilalle on monia muita vaihtoehtoja, esimerkiksi pavut, linssit, soija- ja kauratuotteet, kasviproteiinivalmisteet sekä kotimaiset lähikalat ja niistä tehdyt valmisteet. Muista myös täysjyväviljat, siemenet ja pähkinät. Puputa reilusti kasviksia ja marjoja ja nautiskele hedelmiä.


Lihaton lokakuu on mainio tuuppaus uusien reseptien ja makujen maailmaan. Vanhoista tavoista pois oppiminen vie kuitenkin aikansa, joten ole itsellesi armollinen. Se, että vähennät lihaa ja lisäät kasviksia, on hieno teko.

Haarukallinen kerrallaan kohti kestävämpää ruokaa!


Teksti: Mari Koistinen, suojeluasiantuntija (kestävä ruuantuotanto ja -kulutus)

Lähde: wwf.fi

bottom of page