top of page

Mikä on fleksitarianismi eli ”joustava kasvissyönti”?

Oletko kiinnostunut siitä mitä on fleksitarianismi eli puolikasvissyönti? Haluaisitko tietää fleksitarianistin ruokavaliosta? Ehkä sinä olet jo fleksitarianisti?

Tässä on yksinkertainen ja selkeä määritelmä fleksitarianismille. Sinun ei tarvitse olla kasvissyöjä voidaksesi tykätä kasvisruoasta. Fleksitarianisti (englanniksi Flexitarian) on suhteellisen uusi termi, joka on ilmestynyt äskettäin kuvaamaan niitä, jotka noudattavat enimmäkseen kasvisruokavaliota, mutta joskus syövät lihaa. Monet ihmiset, mukaan lukien julkkikset, jotka kutsuvat itseään fleksitarianisteiksi tai puolikasvissyöjiksi, ovat kieltäytyneet syömästä punaista lihaa terveydellisistä syistä, kun taas toiset ympäristösyistä.


Tuleekin niin, että jotkut kasvissyöjät syövät lihaa? — kysyt varmaan. Ei tietenkään, kasvissyöjät eivät syö eläinten lihaa. Fleksitarianisti ei ole kasvissyöjä. Jos olet fleksitarianisti tai peskatarianisti (englanniksi Pescatarians, ihmiset, jotka noudattavat kasvisruokavaliota, mutta sallivat kalan ruokavaliossa) — et ole kasvissyöjä. Vain lihankorvikkeet ovat sallittuja.


Yleensä monet kasvissyöjät voimakkaasti raivoistuvat termin "fleksitarianisti" käyttämisestä, koska ilmaisuja "kasvissyöjälihansyöjät" esiintyy, ne vain hämmentävät ihmisiä ja vääristävät kasvisruokavalion todellista määritelmää. Suurin osa kasvissyöjiä ei ole fleksitarianistisen ruokavalion faneja. Todelliset kasvissyöjät eivät syö lihaa eivätkä eläinperäisiä tuotteita, kaikkea, mikä hengitti, juoksi, hyppäsi, tällainen ruoka ei sovi heille!


Onko fleksitarianismi sama kuin peskatarianismi?

Fleksitarianismi eroaa peskatarianismista siinä, että peskatarianismissa ruokavaliossa sallitaan vain kalanliha ja kasvikset. Siten, kun peskatarialaiset syövät vain kalaa, mutta niin paljon kuin haluavat (eli milloin tahansa), fleksitaristit voivat syödä mitä tahansa lihaa, mutta vain silloin tällöin. Tämä tarkoittaa, että peskatarianistista, joka joskus syö kalaa, voi tulla fleksitarianisti, mutta fleksitarianistista ei voi tulla peskatarianisti, koska he syövät kanaa, sianlihaa ja naudanlihaa.


Miksi fleksitarianismista on tullut suosittua?

Tärkein syy on se, että kaikki ovat kyllästyneet laihduttamiseen ja alkoivat kuunnella itseään. Ihmisten on vaikea noudattaa dieettejä, syödä kodin ulkopuolella tiukkojen periaatteiden mukaisesti. On mahdotonta elää näin 24/7 nauttimatta prosessista.


Ihmiset haluavat noudattaa terveellisiä elämäntapoja, mutta samalla olla sopusoinnussa itsensä kanssa. Aktiiviset lihansyöjät kokevat, että se on vaikeaa keholle ja että niin suuri proteiinimäärä on heille haitallista. Fleksitarianismin ansiosta on mahdollista syödä olosuhteiden ja tahdon mukaan. Fleksitarianismi on kompromissi ja hyvä suuntaus.


Mitä mieltä sinä olet? Millaista ruokaa syöt ja miksi? Luuletko, että ”fleksi” on ensimmäinen askel niille, jotka haluavat omaksua vegaanin elämäntavan?

bottom of page