top of page

Pelastaako vegaani kasvisruoka syövältä?

Pelottavin krooninen sairaus — syöpä — on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin kuolinsyy, ja ilmaantuvuuden kehitys menee edelleen. Syövän tärkeimmät syyt ovat ympäristö ja ruokavalio.

On helppo huomata silmiinpistäviä eroja syövän ilmaantuvuudessa eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja Pohjois-Euroopassa jossa pidetään kiinni perinteisestä länsimaisesta paljon lihaa sisältävästä ruokavaliosta, paksusuolen-, rinta- ja eturauhassyöpää esiintyy useita kertoja useammin kuin Aasian maaseudulla, jossa pääasiassa syödään kasvisruokaa.


Toisin kuin monet uskovat, vain 5–10 % syövistä johtuu genetiikasta. Muut 90–95 % tapauksista liittyvät ympäristöolosuhteisiin, ja ruokavaliomme on 30–35 % syöpätapausten pääsyy.

Ruokavalion ja elintapojen vaikutus syövän kehittymiseen

Ruokavalio ja elämäntapa aiheuttavat useimmat geneettiset mutaatiot, jotka aiheuttavat syövän. Maailman syöpätutkimussäätiö ja Amerikan syöpätutkimusinstituutti ovat perustaneet kaksi asiantuntijaryhmää, joiden tavoite on ruokavalion ja elintapojen vaikutuksesta syövän kehittymiseen liittyvien tietojen tarkistaminen.


Vegaaneilta langennut tuomio syövälle

Hyvin tasapainoinen vegaaniruokavalio, joka ei sisällä eläintuotteita, auttaa suojautumaan syövältä, erityisesti niiltä syöpälajeilta, jotka liittyvät ruokavalioon. Vaikka todisteiden kerääminen ovat vasta alkamassa, tulokset ovat jo rohkaisevia.


Vuonna 2012 "Adventistien terveystutkimus nro 2" (ATT-2) julkaisi tuloksia, jotka perustuivat lähes 3 tuhatta syöpätapausta koskevaan tutkimukseen. Verrattuna muihin kuin kasvssyöjiin syövän kokonaisriski oli vegaaneilla 16 % pienempi ja lakto-ovo-vegetaristeilla 8 % pienempi. Naisille tyypillisten syöpätyyppien osalta vegaaneilla on 34 % pienempi riski sairastua syöpään verrattuna ei-kasvissyöjiin. Tutkimuksen tekijät päättivät, että vegaaniruokavalio pienensi syöpäriskiä yleensä sekä naisille yleisiä syöpien riskiä enemmän kuin muut ruokavaliot.


Vegaanisia syövän vastaisia toimenpiteitä

Tällä hetkellä meillä ei ole näyttöä siitä, että vegaaniruokavalio edistäisi syövän paranemista, mutta eräässä vuonna 2005 julkaistussa amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin, että hoito, jossa yhdistettiin vegaaniruokavalio, liikunta, stressihallinta ja ryhmäterapia, auttoi hidastamaan eturauhassyövän kehittymistä. Lisäksi vegaaniryhmässä eturauhassyöpäsolujen kasvu hidastui noin 8 kertaa kontrolliryhmään verrattuna. Lisätutkimuksia tarvitaan sen ymmärtämiseksi, tuovatko elämäntapamuutokset samanlaisia etuja potilaille, joilla on muita syöpämuotoja.


Soijan käyttäminen lapsuudessa ja aikuisuudessa vähentää rintasyövän riskiä

Nykyiset tiedot viittaavat siihen, että soija suojaa rintasyövältä, rintasyövän uusiutumiselta ja kuolemalta rintasyöpään, vaikka joidenkin tutkimusten mukaan se ei vaikuta rintasyöpäriskiin. Suurin osa tiedosta on olemassa soijatuotteiden, kuten tofun ja soijamaidon, kohtuullisesta (noin kaksi annosta päivässä) kulutuksesta.


Vinkkejä syövän ehkäisyyn vegaaneille

Saatavilla olevien tiedon perusteella vegaaneilla on etuja syöpäriskin suhteen. Voit kuitenkin saada vegaanisesta ruokavaliostasi useilla toimenpiteillä kaiken irti:


• Syö pääasiassa kokonaisia kasveja. Valitse luonnollisia tuotteita aina kun mahdollista. Yritä kattaa suuriman osan tai kaikki ravitsemustarpeesi elintarvikkeilla, ei lisäravinteilla.


• Syö vähintään 9 annosta hedelmiä ja vihanneksia joka päivä. Syö runsaasti tummanvihreitä lehtivihanneksia ja poimi kaiken sateenkaaren värejä.


• Tee puhtaasta juomavedestä suosikkijuomasi. Muita terveellisiä juomia ovat tuorepuristetut vihannesmehut ja runsaasti antioksidantteja sisältävät teet, kuten vihreä tee.


• Ota suurin osa rasvasta sellaisista elintarvikkeista, kuten pähkinöistä, siemenistä ja avokadoista, ja myös varmista, että saat riittävästi välttämättömiä rasvahappoja.


• Ole fyysisesti aktiivinen. Harrasta kohtuullista liikuntaa, kuten reipasta kävelyä vähintään tunnin ajan päivässä tai voimaharjoittelua 30 minuuttia päivässä. Liikunta suojaa paksusuolen ja kohdun syöviltä ja vaihdevuosien jälkeen rintasyövältä. Liikunnan puute voi johtaa keuhko- ja haimasyöpään.


Voi hyvin!


Perustuu Brenda Davisin kirjan "Becoming Vegan" materiaaleihin

bottom of page